Úthibák kezelése

A legjobb minőségben megépített útnak és pályaszerkezetnek is szüksége van megfelelő karbantartásra. A környezeti hatások (napi és évi hőingás, csapadék, talajmozgás), valamint  a mindennapos igénybevétel megkezdi az utak felületét, amelynek eredményeképpen a legváltozatosabb hibák keletkezhetnek. A leggyakoribbak az alakváltozások, felületi hibák, kátyúk, bomlások, repedések.

Tapasztalataink szerint kiemelkedően fontos, hogy a keletkezett hibákat a lehető legrövidebb időn belül elhárítsuk. Az elvégzendő munka, a ráfordított idő és kiadás minden egyes nappal növekszik. Arról nem is beszélve, hogy egy bizonyos elhasználódás után nincs lehetőség az útburkolat minőségi javítására, csak a teljes felújítás kerülhet szóba.

Az úthibák kijavítása több módon is történhet:

Az egyik leggyakrabban előforduló hiba, az aszfaltburkolaton a sok bosszúságot is okozó kátyúsodás. Az általunk alkalmazott szabályos kátyúzás során az út ismét esztétikailag és technikailag is megfelelő, és rendeltetésének megfelelő használatra alkalmas állapotba kerül. Az eljárás során a kátyú körül az aszfaltot először vágjuk, majd bontjuk. Ezt követően a helyreállítandó terület tisztítása következik, majd a kátyú helyét bitumenemulzióval felületkezeljük. 

A téli kátyúzás sürgősségi megoldás a balesetveszélyes, lokális úthibák megszüntetésére. Amennyiben egy kátyú elhelyezkedése vagy mérete indokolja az azonnali téli javítást, akkor a kátyúzás hidegaszfalttal történik. Télen a keverőtelepek nem üzemelnek, ezért az előre megkevert és letakarva tárolt, vagy zsákos kiszerelésű hidegaszfalt áll rendelkezésre.

Az aszfaltbeton burkolatok tipikus hibája, az idő előrehaladtával gyakran kialakuló nyitott felület. Ezt a jelenséget okozhatja a rossz keverék-összetétel, a kihűlt aszfalt bedolgozása, de akár a nem megfelelően megválasztott, vagy kivitelezett tömörítési technika is.

A flekkezés a hazai gyakorlatban a közelmúltban megjelent technika, melynek során a kötőanyag és zúzalékszóró berendezések alkalmazásával lehetséges a kisebb felületi bevonat foltozás-szerű javítása.

A nagy területen keletkező nyitott felületeket felületi bevonat építésével korrigáljuk.

A folyamat során az útburkolat felületén keletkezett repedések megtisztítása és kiönthető méretre bővítése gyémánttárcsás marógéppel történik.

Ingyenes árajánlatunkért forduljon hozzánk bizalommal